Budafai arborétum

A 46 hektáros arborétum Nagykanizsától 36 kilométerre található. Tavasszal, a havasszépe virágzásakor az arborétum varázslatos színekkel és illatokkal fogadja az idelátogatókat.

A Budafai Arborétum is kedvezményekkel várja a Természetjáró Kártya tulajdonosokat. Tudj meg többet a Természetjáró Kártyáról (TEKA), a kedvezményekért kattints ide!

Budafapuszta egykor a Zichy család birtokában volt. 1926-ban épült fel itt vadászkastély, amely a nagybirtokos család vadászatainak kedvelt helyszíne lett. A köré telepített nagy kiterjedésű lucfenyves, a park és kis tó alkotják mára az arborétum magvát.

Az arborétum kialakítása az 1950-es évek közepén kezdődött, célja az idegen vidékekről, távoli kontinensekről származó fafajok meghonosítása volt. A kis tavat és a régi kastélyparkot felújították, ahhoz kapcsolódva egy új parkot alakítottak ki. A parkban 132 féle tűlevelű és 88 féle lomblevelű fát ültettek el. A 2000-es évek elején az eredeti lucfenyves területét szúkár súlytotta, amely a fák tömeges pusztulását okozta. Ezekre a helyekre cserjéket és a szúnak ellenálló fajokat telepítettek.

A Budafai Arborétum májusban, a rododendronok virágzása idején a legszebb, de különleges tűlevelűekből áll a leggazdagabb gyűjtemény. A jegenye-, mamut- és a mocsári fenyők állományai egész évben különleges látványosságot kínálnak. A talajszinthez közelebb olyan cserjéket láthatunk, mint a mályvafa, lednekfürt, gyöngyvirágcserje, japán-és madárbirs.

Budafapuszta ipartörténeti szempontból is jelentős. Itt volt az első magyarországi földgázlelőhely. 1937. február 9-én itt volt az 1. számú fúrás, melynek helyét az arborétumban emlékhely jelzi.

A Zichyek egykori vadászkastélya mára felújításra került, az arborétum területén új kilátót építettek, pihenő- és tűzrakóhelyeket alakítottak ki. A gyerekeket akácból épült játszótér várja, melynek minden eleme egyedi fafaragásokkal készült.

Az arborétum a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonalától egy 3,3 kilométeres kitérővel megközelíthető, Bázakerettyétől a P jelzésű turistaúton, de itt halad a K+ Kistolmács - Bázakerettye útvonala is.

Szakvezetés a +36 30 320 3803 telefonszámon rendelhető, 2018. május 01- től, előzetes egyeztetés szükséges. Külön díjazás ellenében.  Minimum létszám 10 fő.

Látnivalók a környéken :

Nyitvatartás

április 6-tól április 30-ig, illetve október 2-tól október 30-ig:

(április 20-22-én, húsvétkor minden nap, illetve október 23-án is nyitva)

május 1-jétől június 16-ig:

június 20. - augusztus 29.:

(június 9-10-én, Pünkösdkor, illetve augusztus 20-án is nyitva)

Az arborétum az új fogadóépület építése ellenére zavartalanul nyitva tart. Parkolás csak a közút mellett lehetséges. Belépés - az építési területet megkerülve - a régi bejáraton történik.

Szeptember hónapban az arborétum zárva tart!

Árak:

Csoportos jegy 10 fő felett :

A belépő árából 20 % kedvezmény jár Természetjáró Kártya tulajdonosok számára.

Az adatok csak tájékoztató jellegűek, és a 2019 júniusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Forrás: https://www.termeszetjaro.hu/hu/point/termeszetvedelmi-teruelet/budafai-arboretum/24222390/